Schaapjes schilderen lichtjestocht 2016

Afgelopen zaterdag was het zover. Mijn eerste openbare optreden. Op het Beleefplein bij de lichtjestocht in Meerkerk zat ik ‘het evangelie te schilderen’. 

D.w.z. dat was de bedoeling. Er was een witte tent klaargezet die we ’s middags hadden ingericht met een achttal schilderijen die allemaal iets met kerst te maken hadden.Twee jaar geleden had ik al een drieluik gemaakt met kerst, die de lichtdragers heten. En dit jaar had ik ervoor gekozen om het kerstverhaal als het ware verder te vertellen. Het kind in de kribbe werd een man: Jezus… de Goede Herder.

Jezus redt, het eerste schilderij, waar we overigens ook een kaart van hebben laten maken, die door veel kinderen en grote mensen werd meegenomen.

En Jezus draagt, het tweede schilderij, waarvan een aantal voorbijgangers de man op het schilderij meenden te kennen.

Met het derde schilderij, Jezus leidt, was ik nog bezig tijdens de lichtjestocht dus. Ik probeerde te schilderen, maar er kwamen zo ontzettend veel mensen langs (1500 en ’n beetje) die een praatje maakten, verwonderd waren over de schilderijen, dat ik meer zat te praten dan te schilderen.

Om een uur of half 8 kwam Astrid langs en ik vroeg haar of ze een schaapje wilde schilderen en toen er eenmaal één schaap over de dam was volgden er meer. Telkens weer wilden kinderen ook wel eens een echte schilderskwast vasthouden en voor kunstschilder spelen. Ze kozen een kleur en die mengde ik dan waarna ze het schaap konden schilderen.

Zodoende ontstond er een heel kleurrijke kudde… zo eentje als waarmee Jezus vast ooit eens aankomt bij de gouden stad. Denk je ook niet?