Moby in de Watermolen

 

Dat was wel even ‘schrikken’ en nadenken, toen ik de vraag, een week of wat voor de vakantie kreeg van de Watermolen, of ik een muurschildering wilde maken! Ik zit altijd fijn thuis in m’n eentje in m’n atelier, waar ik vrolijk wegdroom achter m’n ezel op m’n draaikrukje, met alle verf en kwasten en olie en terpentine bij de hand, waar niemand op mijn vingers kijkt of er wat over roept tot het fijn helemaal af is en ik tevreden ben, en het dan durf te laten zien! Oef! Wat zou er allemaal bij komen kijken (letterlijk en figuurlijk) als ik op lokatie ga schilderen en ook nog eens op de muur in plaats van een doek of paneel? Wat is het voor ondergrond en wat is zijn kleur? Kan er olie verf overheen? En had Tonny al een idee over ‘de bloem’ die erop moest komen? Ja, groot en kleurig en zwierig… en ze had ook al een ‘plaatje’, en het mocht er zó op komen. Denk daar maar eens over na!

Na een paar dagen wikken en wegen besloot ik de opdracht aan te nemen en aan de slag te gaan. Op een woensdagmorgen stapte ik over de drempel bij de winkel met een keukentrap een rolkoffer vol met verf en kwasten, nog grotere kwasten, voorbeelden en een projector en potloden en gummen. En zo ben ik begonnen aan de klus. Ik kreeg alle tijd, hoewel, het zou fijn zijn als het voor de vakantie klaar zou zijn, want de vloer moest ook nog een verfbeurt voor die tijd, en dan kon in de vakantie alles goed uitharden…

Ik ging nu dus echt ‘naar mn werk’. En ben er verschillende dagen en zo’n drie weken mee zoet geweest. De meeste tijd stond ik dan op mijn keukentrap met plateautje bovenaan waar alles bij de hand lag zoals kwasten en verfpalet en olie en terpentine. Begonnen in grijstinten en daarna de echte kleuren. Het was een genot met deze vrolijke kleuren te werken! Oxiderood en okergeel, en de wollige witte pluimen die er bovenuit moesten zwieren. Die pluimen hadden nog veel erger gekund! (Zoals op de foto’s te zien is, die ik steeds maakte van de Moby Dick, die ik gekregen had van Tonny om te zien hoe hij nou werkelijk ontvouwde en verkleurde als hij uitgebloeid en gedroogd was. Een boeiend proces!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En wat was het gezellig om ‘op lokatie’ te werken! Met elkaar koffie drinken, en een superleuk team waar ik alleen maar lovende woorden van gekregen heb over mijn vorderingen op de muur. Dat is echt voor herhaling vatbaar kan ik je verzekeren. En ook van de klanten die om de hoek keken kreeg ik al zulke leuke reacties! Een beetje spierpijn in de kuiten van dat keukentrapje was het allemaal waard om ‘de bloem’ er zo op te krijgen! Het resultaat mag er zijn! Zeker nu, na de vakantie, alles fraai is ingericht en omringd door echte bloemen! Je gaat er voor je plezier een kijkje nemen. Vergeet dan dus niet de Moby Dick in levende lijve te bekijken en vooral te genieten van al het moois wat daar is!