Levensgroot!

Onlangs heb ik mijn grootste schilderij tot nu toe gemaakt. Met de afmeting van 140cm x 100cm, wat het een hele uitdaging was om die te beschilderen. Ik had van Lien Barten de opdracht gekregen om een groot koeienschilderij van hun eigen koeien te maken voor in de landwinkel. De koeien liepen met hun kalfjes in de wei naast de vleesboerderij aan de Bordenweg. Dus ik toog, met camera gewapend, die wei in om zelf foto’s te maken, zodat ik zeker wist dat ik mooie plaatjes had. Uit een serie van wel honderd foto’s heb ik de drie kalfjes gekozen om die te schilderen. Lien was daar tevreden over dus ik kon van start! Nadat ik het grote doek in huis had en verschillende schetsen gemaakt had kwamen de kalfjes levensgroot op het schilderij, althans de contouren.

 

Het is van belang dat ze er goed opstaan anders blijf je later eindeloos corrigeren om de verhoudingen kloppend te krijgen. Toen dat eenmaal was gelukt, kon ik overgaan tot het schilderen van de onderlaag in gebrande sienna.

Daarna laag over laag zodat ze uitgroeiden tot de kalfjes van de foto met hun bonte kleuren en oormerken en zelfs snorharen ontdekte ik. (Ik blijf van de details) Na ruim 40 uren van schilderen en verfijnen was tenslotte het schilderij half November klaar.

Op een woensdagmorgen ben ik het schilderij weg wezen brengen in de landwinkel van de Vleesboerderij. Lien was aanwezig, zo kon ik hem overhandigen en werden er foto’s gemaakt. Voor mij een bijzonder moment, want je bent maanden bezig met zo’n schilderij en vergroeit er als het ware een beetje mee. En dan na zoveel uren werken geef je het schilderij (letterlijk) uit handen en kan het ‘aan de wereld’ (de Alblasserwaard) getoond worden. Dat is best een beetje spannend. Maar gelukkig werd het enthousiast ontvangen.

Er zijn foto’s gemaakt van de overhandiging en ook op de site van het Kontakt en in de krant stond een foto. Momenteel hangt het schilderij in de landwinkel bij vleesboerderij Barten. Ik ben er best een beetje trots op. Of hij goed gelukt is mogen jullie zelf beoordelen!